"Nu mor caii când vor câinii..." aşa zicea Bunicu' lu' Rici

marți, 8 februarie 2011

BULGĂROI CU CEAFA GROASĂ sau cum am înmatriculat maşina la Ruse

Din copilărie/adolescenţă am visat/mi-am dorit să am o rulotă. Nu sunt ţigan. Şi nici şovin. Dar am o rulotă cumpărată la mîna a doua pe care o trag cu o maşină cumpărată la aceeaşi mînă a doua. Maşina are 4600 de cc. Mult.

Zilele trecute am înmatriculat maşina la Ruse. În Bulgaria. Asta după ce am aflat că pentru 2011, dacă vreau să fiu legal, am de plată la Fisc în România, doar impozitul, 6.670 de lei. Plus asigurare. Plus revizia tehnică... ajung undeva la peste 8.000 de lei. Adică mai bine de 2.000 de euro pe an. Cam cît chiria la casă. Bine, dar nu dorm în maşină!


Aşa am ajuns să mă interesez de înmatriculatul maşinii în Bulgaria după ce am văzut la ProTV o ştire care zicea că tot mai mulţi români îşi înmatriculează maşinile în Bulgaria. 

Goooooooogle, mess... şi

gabriel.bugnar (17.01.2011 13:05:07): buna ziua. v-am trimis si un mail saptamina trecuta dar probabil nu a ajuns... ma rog... sunt din bucuresti si ma intereseaza inmatricularea auto in bulgaria. mai e de actualitate?
Inmatriculare Bulgaria (17.01.2011 13:05:40): sigur ca este, imi cer scuze pentru neplacere
g.b: nu-i bai... m-am gindit ca poate nu mai e de actualitate… am un range rover din 1997, motor de 4,6 l, inmatriculata la bucuresti
I B: nu, din pacate volumul de lucru e mare.. si probabil s-a omis email-ul dvs.
g.b: intrebarile mele erau/; 1.cit ma costa IN TOTAL inmatricularea in bulgaria?
I B: pana la 15 februarie 2011, costul pentru inmatriculare este de 600 euro
g.b: 2. daca nu functioneaza turometrul la bord, se poate face inmatricularea (revizia)?
I B: + taxe pod 12 euro (dus-intors) 2. nici o problema cu turometrul.
g.b: cu tot cu asigurare si alte comisioane?
I B: absolut TOT.
g.b: si revizie etc?
I B: fara nici un fel de costuri ascunse
g.b: ok. si acum care e pretul?
I B: 612 Euro in total
g.b: inteleg ca era in septembrie
I B: aceleasi sunt costurile, dupa data de 15 februarie vor mai creste
g.b: inteleg... dar daca masina mea e inmatriculata la bucuresti, cum ajung cu ea in bulgaria? nu trebuie sa o radiez de aici?
I B: pe roti. radierea din circulatie se face automat intre politie (bulgara si romana)
g.b: adica ajung acolo cu numere romanesti si primesc numere bulgaresti?
I B: aici e un link pe care din motive evidente nu-l afişăm (ca şi când nu poate să fie găsit)/Intrebari-referitoare-la-inmatriculari/scoaterea-masinii-de-la-impozit.html
I B: totul intr-o singura zi.
g.b: ok, voi citi, multumesc, dar mai am o intrebare. daca, sa zicem, o sa vreau la un moment dat sa o inmatriculez din nou in romania, cum fac?
I B: un alt link/Intrebari-referitoare-la-inmatriculari/cine-face-radierea-masinii.html
I B: daca doriti sa o reinmatricularti in romania trebuie sa completati contractul de vanzare-cumparare cu o data dupa care sa ne trimiteti o copie, ca sa o putem radia de la finante din Bulgaria
g.b: am inteles. dar cum se face radierea daca, sa spunem, nu sunt la zi cu plata impozitului?
I B: link/www.inmatriculare-bulgaria.ro/Intrebari-referitoare-la-inmatriculari/am-datorii-la-stat-pot-sa-inmatriculez-masina-in-bulgaria.html
I B: raspunsul scurt este da, si cel lung tot da.
g.b: am inteles
I B: radierea o faceti pur si simplu in baza contractului de vanzare-cumparare dintre dvs. si societatea noastra care este tradus la traducator autorizat si in limba romana
g.b: in principiu, pentru cind se paote face o programare? probabil ca trebuie sa mai platesc la giurgiu taxa de pod. apoi... trebuie sa evit, dupa inmatriculare, sa trec prin bulgaria sau prin ruse?
I B: puteti sa circulati oriunde doriti, pentru ca inmatricularile efectuate de noi sunt legale si corecte 100%. maine dimineata avem plecari, si joi dimineata.
g.b: platesc in euro sau in leva pe care ii schimb din lei?
I B: noi achitam in avans totul in leva, iar dvs. la final ne achitati in euro, dupa ce intreaga procedura de inmatriculare este finalizata si sunteti multumit de rezultat. putem face o programare pentru 26 ianuarie.
g.b: e in regula pt 26 ian
I B: o sa va rog sa-mi lasati un numar de telefon
(…)
I B: tot ce este pe website este valabil si actualizat la zi
g.b: inmatricularea e pe un an; in cazul in care procedura ramine valabila, probabil ca se vor plati doar impozitul, revizia si asigurarea pe mai departe, ma gindesc...
I B: costul inmatricularii (600 euro) include absolut tot ce este necesar pentru autoturism pe o perioada de un an. la expirarea acestei perioade se achita din nou impozitul, itp-ul si asigurarea rca pentru inca 12 luni. costul pentru o capacitate cilindrica de 4600 cmc este de aprox. 400 euro.
g.b: sincer sa fiu sunt putin sceptic dar tin enorm la masina, desi e veche, m-am indragostit de ea si nu vreao s-o vind desi mi s-a oferit un pret bun. am o rulota si-mi place sa o trag cu masina asta, pe munte… prefer sa incerc treaba asta ca nu mai pot sa platesc cit imi cere statul roman... imi pare rau sa le dau bani bulgarilor dar asta e
g.b: in regula. ne auzim. numai bine.
I B: ne auzim. o zi buna

În anii '80 pentru mine ăsta era visul de libertate, să merg unde am chef în ţară şi aiurea. Cu o maşină şi o rulotă. Anul trecut, prietenul unui prieten pleca definitiv cu familia în Franţa; cu Air France, cu nevastă şi copii, nu avea rulotă dar avea un Range Rover din 1997 pe care mi-l dădea ieftin, în rate. După ce am folosit o vreme maşina de la serviciu, când a venit criza n-am mai avut maşină că au luat-o portăreii. Aveam o rulotă fără maşină. Din senin, a apărut prietenul prietenului! Impozitul la ora aia era 145 de lei la 200 de cmc. La 4600 de cc aveam de plată 3.335 de lei pe an. Mult. Dar ce nu face omul pentru o pasiune, pentru un vis din adolescenţă?! Numai că de anul trecut, de la 1 iulie, impozitul s-a dublat. "Ai dreacu şmecherii ăia cu jeep-uri, dacă au bani, să plătească!" îmi imaginez că a zis d-na Boagiu în şedinţa de guvern...  Iar penalizările pentru neplata la timp a impozitului s-au mărit şi ele, la 2% pe lună, s-a mărit şi asigurarea, şi taxa pentru revizie... 

26 ianuarie 2011. Ceauşescu ar fi împlinit 83 de ani. N-ar fi împlinit că era bolnav. Până azi tot scăpam de el! Trezirea la 4. La 5.30, întâlnire la benzinăria Petrom de la intrarea din Jilava. Cu teamă să nu întârzii, am ajuns pe la 5.15. Sună telefonul "bună dimineaţa, Hawi la telefon, mă scuzaţi, voi întârzia câteva minute, m-a sunat un client care merge şi el cu noi, nu i-a pornit maşina... ""Nu-i bai, am ajuns la benzinărie, vă aştept."
5.45. Hawi, 23-25 de ani, blugi modelul-de-zici-că-a-făcut-în-pantaloni. Coboară dintr-o Mazda cu numere de... Bulgaria! După el, un Mitsubishi jeep cu motor de 3200 de cc. Adică... "clientul". Facem cunoştină, cu Hawi, cu Bogdan (clientul) şi cu Geppetto (semăna cu tatăl lui Pinocchio, da, numai că mult mai tânăr). Când e gata-gata să înceapă discuţia despre maşini, înmatriculare, etc... Hawi intervine salvator "hai să mergem că o să avem timp de povestit". Bogdan zice în ultima clipă "eu cum fac la Călugăreni că am radiat-o?" Geppetto :"mergi după Rover şi nu te vede camera". Deşi Mitsubishi avea numere de Bucureşti, bine-merci... nu înţelegeam... Mă rog, nu e treaba mea.

Ceaţă. Pe drumul spre Giurgiu eram singurele trei maşini... La Călugăreni nu am fost atent unde e camera; maşina mea nu era radiată. Mi-am amintit de cameră după ce am trecut de ea. Mazda ne conducea... Am ajuns la pod. Hawi a adunat de la fiecare 240 de lei, am intrat pe podul prieteniei româno-bulgare; un pilon din 1954, celălalt din 1957. "Pe podul ăsta s-au luat în braţe frăţeşte, de nenumărate ori, Ceauşescu şi Jivkov. Numai că pe vremea aia cu siguranţă era luminat şi fără gropi" mă gândeam. Până la fix jumătatea podului unde stă agăţată o mare placă pe care pe o parte scrie BULGARIA iar pe cealltă ROMÂNIA, pe partea românească sunt două becuri chioare şi multe, multe gropi. De la jumătate încolo, la bulgari, sunt becuri şi nu mai sunt gropi. "Ai dreacului bulgăroii ăştia cu ceafa groasă, îmi spuneam, măcar atât i-a dus mintea să pună becuri şi să îngrijească asfaltul. Deh, dacă Băsescu nu se întâlneşte cu bulgarul pe pod!"

Nici n-am ştiut când am ajuns în Bulgaria. Un om într-un fel de uniformă, nu mi-am dat seama dacă român sau bulgar, poliţist sau vameş, s-a uitat la buletinul de identitate aproape din mers.

Eram în Bulgaria. Trăiască UE!

Va urma (mâine). 

0 comentarii:

Totalul afișărilor de pagină

Persoane interesate

Faceți căutări pe acest blog